Från Falu koppargruva till multinationalitet

Från Falu koppargruva till multinationalitet
Att äga en aktie är något som alla arbetande Svenskar gör i dag. Detta på grund av att en del av de pengar du betalar i skatt går till ditt pensionssparande, och en del av de pengarna investeras i sin tur i aktiefonder. Och därmed blir du ägare av aktier.
En aktie är ett bevis för att du äger en del av ett aktiebolag. Som delägare i ett aktiebolag har du därför rösträtt på bolagsstämman och rätt till utdelning vid vinst. (Hur du som pensionsfondssparare ska kunna ta reda på vilka specifika företag dina pengar gjort dig delägare i är inte helt lätt att ta reda på dock. Men du har rätt att gå till dessa företags bolagsstämmor och rösta vid beslut.)

Världens äldsta kända aktie kommer faktiskt härifrån Sverige. 16 juni 1288 gav gruvan i Tiskasjöberg ut aktier. Det företag som gav ut dessa aktier är på sätt och vis fortfarande verksamt idag. Gruvan i Tiskasjöberg blev senare Falu koppargruva – som idag ägs av Stora Enso.
Idag har aktiehandel dock tagit enorma proportioner när man jämför med en lite koppargruva på 1200-talet. Det finns gigantiska, multinationella företag som har verksamhet i många av världens länder och i sin tur äger aktier i andra företag.

Om du aktivt vill handla i aktier får du skaffa dig en aktiedepå. Detta gör du vanligtvis hos en bank. Du köper sedan ett antal aktier i ett eller flera företag och skaffar dig därmed en aktieportfölj. Motivet till att köpa aktier är antingen att få utdelning av framgångsrika företags vinster, att tjäna pengar på att köpa och sälja när aktierna går upp och ner – eller att köpa så många aktier att du får inflytande i företaget.
Du kan lära dig mer om aktier och aktiehandel på sidan www.sparaiaktier.se.

No related posts.