I Köpenhamn bor världens äldsta kungahus

I Köpenhamn bor världens äldsta kungahus
Att Danmark är världens äldsta monarki är något de gärna skryter om – även om det kan finnas ett par tveksamheter kring detta. Dock är de definitivt äldre en Sveriges monarki. Sverige var en gång en del av Danmark och bröt sig ur i och med Gustav Vasa. Före det var Danska kungahuset härskare över hela norden i och med Kalmarunionen.
Det Danska kungahuset har bestått av olika fem olika ätter som kan härledas ända tillbaks till början av 900-talet då Gorm den gamle regerade. Eventuellt var även Gorms far Knut kung över Danmark, men det finns inga säkra uppgifter om det.

Dock är det fel att säga att tronföljden är obruten under alla dessa år för efter det att Kristoffer II dog 1332 fram till Valdemar Atterdag tillträdde som kung 1340 existerade egentligen inte kungariket Danmark. Man kan säga att Danmark under dessa år var privatiserat och i olika utländska herrars ägo.

Dock vände detta i och med Valdemar Atterdag som tog tag i styret och utnämnde staden Köpenhamn till Danmarks huvudstad.
Den nuvarande ätten som Danmarks kungahus består av är den Oldenburg-Sönderborg-Glücksburgska ätten. Den tillträdde 1863,i och med Kristian IX och har idag drottning Margareta II som stadsöverhuvud.
Den danska kungafamiljen håller företrädesvis hus i Amalienborg som består av fyra palats i centrala Köpenhamn. Varje dag kl 12 sker ett vaktombyte som är en stor turistattraktion.

Om du är intresserad av den danska monarkin och kungahuset kan du besöka Köpenhamn och studera detta på plats. För att hitta bra hotell i närheten av slottet kan du gå in på www.hotell-köpenhamn.se och använda deras sökmotor. I ett av sökfilterna kan du ställa in geografiskt område. Då kan du välja Amalienborg och inom vilken radie du vill söka efter ditt boende.

No related posts.