Morgongåva


En morgongåva är en av alla de moment kring ett bröllop som har lång tradition bakom sig. Morgongåvan är en present som maken ger till sin hustru på morgonen efter bröllopsnatten. I dag har denna gåva mer en romantiskt symbolisk betydelse. Det kan vara ett smycke eller dylikt – något som visar på uppskattning och ömhetsbetygelse.
Dock hade morgongåvan en mer praktisk funktion förr. Den gavs av mannen till hustrun i syfte att hon skulle äga något själv i händelse av mannens bortgång. Vid en tid då det inte var hustrun som ärvde mannen utan äldsta sonen behövde hon något att äga som en livförsäkring. I rika sammanhang kunde det vara en fastighet som hon kunde dra sig tillbaka och bo på. I mer sparsamma sammanhang kunde det vara ett lite torp eller något värdefullt smycke som gick att sälja om hon kom på obestånd.
Det finns mindre slott och herrgårdar runt om i Sverige som till och med heter Morgongåva då de en gång byggdes för att bli sådana till nyblivna fruar till rika herrar.
Idag ser både arvslagen, och kvinnans situation, helt annorlunda ut och en morgongåva har inte samma funktion som då. Men det är fortfarande en romantisk och uppskattad gest av mannen att ge sin nyblivna hustru en morgongåva. Om du – som äkta man – vill få tips på vad man kan ge som morgongåva finns det många alternativ.
Vill du veta mer om bröllop, eller få tips kring din bröllopsplanering, kan du gå in på www.brollopsassistenten.se.

No related posts.